Narcisten & Datingsites voorwoord

Ja, je kent het wel. Het gevoel dat je jouw leven redelijk op orde hebt. Je bent tevreden met het leven dat je leidt, de vrienden die je hebt, en het dagelijkse ritme van jouw bestaan.

Maar dan is er nog dat ene dingetje wat eigenlijk nog ontbreekt in jouw leven. Een leuke partner waar je ’s avonds lekker tegen aan kan schurken of in het weekend leuke dingen mee kan doen. Je voelt het in elke cel in jouw lichaam. Je bent er weer aan toe om iemand te vertrouwen en lief te hebben.. en verliefd te zijn. Tja, en helaas zijn de leuke mannen of vrouwen in jouw directe omgeving niet echt een optie dus wat doe je dan? Natuurlijk.. een leuke swipe-app downloaden of jezelf inschrijven bij een datingsite! 

En binnen no time ben je op zoek naar liefde en geluk, heerlijk profieltjes aan het napluizen. Thuis op de bank, onderweg in het verkeer, of op je werk of opleiding. Waar je ook maar gaat of staat, je kan er geen genoeg van krijgen. Niets leukers dan te lachen om persoonlijkheden die affiniteiten hebben met zonnebrillen, vissen, of lange strandwandelingen. Of foto’s bekijken van mensen die vreugdesprongetjes maken. En wat voelt het toch lekker om on-line te flirten met knappe mensen. 

Maar goed, on-line is wel lekker veilig en leuk,  maar echt bevredigend is het nou ook weer niet. Dus wacht je geduldig af op die ene man of vrouw waar jij een goed gevoel bij krijgt om uiteindelijk eens mee af te spreken.  

En dan is het zover.  Jouw geduld wordt beloond. Eindelijk heb je iemand gevonden die bij jou op de juiste knoppen weet te drukken om jou te enthousiasmeren voor een leuke date. Het is ook goed mogelijk dat je in het verleden al eens eerder wat ervaringen met dating hebt opgedaan. En dat je je realiseert dat er een mogelijk groot verschil in zit, in hoe iemand zich on-line profileert en hoe iemand in het echt is. Dus.. wat je dan doet is.. is dat je jouw verwachtingen dan bijstelt en niet teveel verwacht van die date. Maar toch.. je kan er nix aan doen. Elke keer als je aan die komende date denkt dan voel je de gezonde zenuwen en spanningen door je hele lichaam heen suizen. En hoe dichterbij dat moment komt, hoe sterker ook de emotie. Spannend!

Nou.. en nu is er geen ontkomen meer aan! Je bent op de afgesproken tijd en plek en tuurt zenuwachtig om je heen op zoek naar jouw datingpartner. En dan.. jouw ogen vinden die van de ander. ‘Wauw.. zou het echt zo kunnen zijn dat.. dat..?’ Je wordt helemaal overdonderd door wat er op je af komt gelopen. Een knappe, verzorgde, goed uitziende en zelfverzekerde verschijning. En lekker ook nog. ‘Nou, dat belooft misschien wel wat!’

En vanaf dat eerste moment verloopt alles als speer. De uren, minuten, dagen, weken en maanden volgen elkaar snel op. Het lijkt wel een sprookje. Alles klopt aan deze persoon. Je hebt dezelfde levensovertuiging, veel van dezelfde interesses, humor en seksuele voorkeuren. En de seks.. ja die is ook echt geweldig. Deze persoon weet jou van voor tot achter compleet te boeien. En niet alleen dat, maar deze persoon lijkt geheel gefixeerd te zijn op jou. Vertelt jou na 2 weken al ‘Ik vind je wel erg leuk, ik geloof dat ik van je hou!’ Je wordt op handen gedragen en hij of zij lijkt geen genoeg van jou te kunnen krijgen.

Deze persoon doet alles voor jou en helpt jou zelfs met een aantal praktische zaken waar jij al een tijdje tegenaan loopt te hikken. Je wordt door deze persoon de hemel ingeprezen. Hij of zij is charmant, attent, aardig, lief en.. ow zo sexy. Wauw, deze liefde is eigenlijk too good to be true. In geen 100 jaar had jij kunnen bedenken dat dit jou ooit zou kunnen overkomen. Je gelooft dat dit het is wanneer mensen het hebben over ‘de liefde van je leven tegenkomen.’ ‘Wat een mazzel heb ik toch’, denk je dan. En zo mogelijk denken jullie samen er na een paar weken of maanden al aan om te gaan samenwonen, trouwen en kinderen krijgen. Ja, alles verloopt wel in een razend tempo maar het voelt voor jou alsof dit echt iemand is waar jij jouw leven mee zou willen delen. It feels good to be in love.. 

Het is goed mogelijk dat jij het bovenstaande verhaal leest en denkt, ‘Ja dat wil ik ook!’ En op zich is dat heel begrijpelijk want welke single wil nou geen datingsite succesverhaal worden? Maar w817, be careful what you wish for, want het verhaal is nog maar pas begonnen. Het is namelijk een feit dat het bovenstaande verhaal voor een groot gedeelte overeenkomt, of zelfs vrijwel identiek klinkt aan de ervaringen van vele van mannen en vrouwen die uiteindelijk ten prooi zijn gevallen aan een pathologische narcist.

Verhalen over relaties met pathologische narcisten beginnen vaak op zo’n manier dat de partner van de narcist in de beginperiode van de relatie zich super gelukkig voelt. Maar waarin het sprookje uiteindelijk uitmondt in een complete nachtmerrie, waaruit het slachtoffer maar niet wakker kan worden. En dat deze persoon, waarvan het slachtoffer ooit dacht dat het ‘de ware liefde’ was, in realiteit een persoon is met een ernstige psychische stoornis.

De verhalen over narcisten vertellen ook dat narcisten onvoorspelbaar zijn. En dat hun karakter mogelijk voor levensbedreigende situaties kan zorgen in de levens van hun slachtoffers. En slagen narcisten er vaak in om alles wat lief is in het leven van het slachtoffer, kapot te maken.

Dit geldt voor zowel mannelijke als vrouwelijke pathologische narcisten.

De meeste slachtoffers van narcisten zijn in de beginperiode niets vermoedend over dat ze met een ernstig ziek persoon te maken hebben. En dat een pathologische narcist als het ware Cum Laude is afgestudeerd in manipulatie en brainwashing technieken.

oscarVeel narcisten zijn pathologische leugenaars en verdienen  de meeste van hen een Oscar nominatie vanwege hun uitzonderlijke acteer prestaties. En zijn hun acties er vaak op gericht om anderen met leugens en bedrog te kunnen gebruiken en misbruiken voor egoïstische en egocentrische doeleinden.

Pathologische Narcisten hebben een sterk, door egotisme gedreven persoonlijkheid, en halen ze energie en plezier uit het kleineren, bedriegen en pijnigen van andere mensen. En is het voor deze personen een way of life om intimidatie, chantage en brainwashing af te wisselen met explosieve woede-aanvallen. Narcisten kunnen een explosieve woede laten zien wanneer het slachtoffer niet meegaat in hun verwachtingen, of wanneer narcisten door de mand dreigen te vallen omtrent hun kwaadaardig gedrag.  Mogelijk omdat ze ontmaskerd dreigen te worden vanwege ontrouw. Narcisten zijn het type mensen waarbij de kans op ontrouw erg groot is, en waar dit statistisch gezien zelfs eigenlijk meer de regel dan de uitzondering is.

Mensen met deze stoornis hebben een breinconfiguratie waarbij het empathie-potentieel rudimentair in hun brein aanwezig is. In de praktijk betekent dit dat narcisten niet in staat zijn om de menselijke sensatie van empathische gevoelens te kunnen ervaren zoals wij die ervaren. Dit gebrek aan empathie zorgt er bij narcisten voor dat ze zich ook niet schuldig voelen wanneer ze jouw leven, of die van anderen verwoesten.

..niets vermoedend op een roze wolk

.. in de stilte voor de storm

..onwetend over de verwoestende kracht

Pas op! Orkaan Narcissus komt eraan!

Terug naar Narcisten & Datingsites

Verder naar Vroegtijdig narcisme ontdekken