het Narcistisch Slachtoffer Syndroom (NSS)

Wanneer een man of een vrouw een Narcistische Persoonlijkheidsstoornis heeft dan toont deze persoon ernstig afwijkend en abnormaal gedrag. De kern van de problematiek rondom narcisten heeft vooral te maken met de gevoelloze en gewetenloze manieren waarop zij anderen kunnen gebruiken en misbruiken. Dit pathologisch gedrag kan voor de directe omgeving enorm belastend zijn. En wanneer mensen nauwe banden hebben met een narcist dan kan de directe omgeving daar zelfs ernstige psychische schade door oplopen. 

De wetenschap rondom narcisme was tot op heden vooral gericht rondom het disfunctionele gedrag van narcisten, en is er in het verleden relatief weinig onderzoek gedaan naar de psychologische gevolgen van narcistisch misbruik bij de slachtoffers. Maar daar lijkt nu verandering in te zijn gekomen. De desastreuze psychische schade die mensen op kunnen lopen in contact met narcisten is door de jaren heen niet onopgemerkt gebleven, en staan de ontwikkelingen rondom de moderne psychologie niet stil en is hiermee een nieuw modern begrip ontstaan, namelijk ‘het narcistisch slachtoffer syndroom.’

En welke symptomen behoren dan tot het narcistisch slachtoffer syndroom?

Kenmerkend voor dit syndroom is dat de slachtoffers van narcistisch misbruik, emotioneel uitgeput zijn, en vaak ook weinig tot geen besef hebben over wat hen nu uiteindelijk is overkomen. Zo zijn narcisten erg goed in het afbreken van het zelfvertrouwen van hun slachtoffers en dat slachtoffers zich minderwaardig gaan voelen en zichzelf de schuld gaan geven over het misbruik wat ze ondergaan. Veel slachtoffer van narcisme hebben dus vaak ook de neiging om de schuldvraag in situaties steeds naar zich toe te trekken.

Narcistisch misbruik kan er ook toe leiden dat, in de relatie met narcisten, dat slachtoffers vaak het gevoel kunnen krijgen om constant op eieren te moeten lopen, en dat confrontaties met narcisten zoveel mogelijk moeten worden vermeden. Narcisten weten met hun manipulatieve gedragingen hun slachtoffers te frustreren, intimideren maar mogelijk ook in een staat van verwarring te brengen. En in sommige gevallen kan het gedrag van narcisten zelfs leiden tot paranoia, automutilatie, suïcidale gedachten of suïcidale gedragingen. 

Veel van de symptomen die kenmerkend zijn voor het narcistisch slachtoffer syndroom kun je ook terugvinden bij mensen die lijden aan een angststoornis & depressie. Zo kunnen de slachtoffers mogelijk last hebben van een aanhoudend gespannen gevoel in lichaam en geest, of buitensporig gestrest reageren in doorgaans ‘normale’ situaties. En kan dit soms ook gepaard gaan met excessief veel verdriet en (spontane) huilbuien. 

Narcistisch misbruik kan voor de slachtoffers leiden tot het langdurig en chronisch last hebben van angst gedachten, slapeloze nachten en nachtmerries. En kunnen slachtoffers mogelijk ook dwanggedachten en dwanggedrag ontwikkelen als resultaat van aanhoudend narcistisch misbruik. 

Veel mensen ervaren langdurige omgang met narcisten dan ook als traumatisch en kan het misbruik er bij sommige slachtoffers mogelijk voor zorgen dat ze op dagelijks niveau niet meer normaal kunnen functioneren, of zelfs permanent niet meer mee kunnen draaien in de maatschappij.

Wat belangrijk voor jou om te realiseren is, dat een paar van deze kenmerken mogelijk al kunnen duiden op een NSS. En herken jij jouzelf in een aantal van deze kenmerken? Dan is het verstandig om je huisarts of een psycholoog hierover te raadplegen.

Veel mensen die te maken hebben met een pathologische narcist in hun leven (of te maken hebben gehad), beseffen vaak niet eens dat ze onderwerp zijn (of zijn geweest) van ernstige narcistische mishandeling. Dus wanneer een slachtoffer van een pathologische narcist professionele hulp zoekt en voor het eerst bij een psycholoog of psychiater terecht komt dan is het momenteel lastig voor therapeuten om narcistisch misbruik ook als dusdanig te herkennen. En in de meeste gevallen komen de slachtoffers bij therapeuten binnen met vrij alledaagse en herkenbare problematiek zoals depressiviteit, paniek aanvallen, of het gevoel niet met emoties om kunnen gaan.

Het is momenteel dus gewoon de dagelijkse gang van zaken dat de effecten van narcistisch misbruik op de slachtoffers regelmatig door therapeuten en psycho-analisten verkeerd geïnterpreteerd worden. Met de komst van het nieuwe begrip ‘het narcistisch slachtoffer syndroom’ zal daar verandering in komen en zullen slachtoffers van narcistisch misbruik in de toekomst ook beter geholpen kunnen gaan worden.

Het herstel.
Het herstel van dit syndroom begint voor de slachtoffers doordat therapeuten inzichten creëren over wat een NPS nu eigenlijk precies is. Cruciaal in dit herstel is dat de slachtoffers moeten gaan beginnen met zich te realiseren dat ze te maken hebben gehad (of nog te maken hebben) met een ernstig ziek persoon. En dat iemand met een NPS niet in staat is om gezonde relaties te onderhouden met de directe omgeving. En dat het misbruik wat ze hebben ondergaan niet de schuld van het slachtoffer is maar gevolg van het ziekelijke manipulatieve gedrag van een pathologische narcist.

Het is ook normaal dat de slachtoffers in het herstel, op een punt komen dat ze vol met ongeloof en woede komen te zitten dat ze zo gewetenloos zijn gebruikt en misbruikt door de narcist.

En het is ook niet ongewoon dat slachtoffers bepaalde traumatische situaties herbeleven, of hypervigilante ervaringen hebben (een overdreven super-alertheid gericht op potentieel gevaar die wordt gedirigeerd door angst) dat leidt tot vluchtgedrag in de interacties met andere mensen.

Het is voor veel slachtoffers van narcisten dan ook nuttig om deel te nemen aan een professioneel therapeutisch herstel programma. Door te praten over ervaringen, eventueel met lotgenoten, dan heeft dat doorgaans een helend effect. Therapie kan ook nuttig zijn voor deze mensen om gedachten en gevoelens opnieuw te leren reguleren zodat deze opnieuw leren omgaan met emoties. Dit alles kan iemand helpen om er weer bovenop te komen en zichzelf opnieuw te vinden.

En soms is het voor de slachtoffers ook goed om afgesneden banden met familieleden en vrienden weer aan te halen, en zo mogelijk ook uit te leggen wat er precies is gebeurd. Er is een goede kans dat sommige van de oude vrienden en familie leden begrip kunnen tonen voor de situatie waarin iemand heeft gezeten. Ik kan slachtoffers van narcistisch misbruik wel absoluut afraden om herstel te zoeken in nieuwe relaties. En blijf vooral weg van datingsites. Een grote kans dat slachtoffers daar weer een andere narcist tegen het lijf aan lopen met alle gevolgen van dien.

De manier waarop iemand omgaat met trauma’s en drama is heel persoonlijk. Herstel van narcistisch misbruik is vaak ook een langdurig proces en wordt door de slachtoffers meestal als intensief ervaren. Het is daarom ook belangrijk dat de betrokken therapeuten en de omgeving van het slachtoffer hier zorgvuldig mee omgaan.

Bron: http://narcissisticbehavior.net/category/narcissistic-victim-syndrome-what-the-heck-is-that/

Kees van Kempen, tilburg

9 gedachten over “het Narcistisch Slachtoffer Syndroom (NSS)

 • 29 april 2017 om 20:07
  Permalink

  Is er een therapeut in regio Zaandam Amsterdam voor volwassenen man van nog levende narcistische moeder?

  Beantwoorden
 • 11 mei 2017 om 17:24
  Permalink

  Hoe kan ik de schade die ik heb geleden op de narcist verhalen?

  Beantwoorden
 • 1 juni 2017 om 23:11
  Permalink

  Dat kan niet. De grootste en beste wraak die je kan nemen, als je al iets wilt doen, is compleet negeren.
  alle signalen die je ontvangt van de narcist in jouw leven: Negeren, geen aandacht meer aan besteden, hoe moeilijk dat ook is. Geef het de tijd en gun jezelf de tijd hiervoor!

  Beantwoorden
  • 7 juni 2017 om 09:30
   Permalink

   emotionele en psychische mishandeling is strafbaar!!! volgens de wet. Ik kan niet hebben dat in mijn geval die N gewoon doorgaat naar een volgende vrouw!!!
   Psychopaten zijn het. Ik blijf gewoon zoeken want waarom bestaat er een wet dan???

   Beantwoorden
   • 7 juni 2017 om 10:55
    Permalink

    Schade verhalen op een narcist is vaak erg lastig. Het zijn vaak duistere types die door de jaren heen hebben geleerd hoe ze hun sporen kunnen wissen, camoufleren, verbergen, ontkennen.

    Het is in onze rechtsstaat zo geregeld dat het niet gaat om wat je weet maar om wat je kan bewijzen. Dus, als er sprake is, of is geweest van enige vormen van misbruik zoals bijvoorbeeld diefstal en mishandeling dan zal een slachtoffer dat aan moeten kunnen tonen door bewijsmateriaal te overhandigen aan het gerechtshof.

    Je zal dan moeten beginnen met het verzamelen van bewijsmateriaal. Toch is dit niet geheel zonder risico en bestaat er een reele kans dat dit ontploft in je gezicht als je niet weet waat je mee bezig bent. Narcisten/psychopaten zijn doorgaans bijzonder paranoide en vigilant. Dit betekend dat dit soort types erg alert zijn om zelf geen slachtoffer te worden van anderen. Komen ze erachter dat jij hen ‘verraad’ dan is er een grote kans dat ze wraak zullen gaan nemen.

    Verstandig is om experts hierover te raadplegen, zoals bijvoorbeeld een advocaat, de politie, veilig thuis, stichting zijweg etc..

    groet,
    James

    Beantwoorden
 • 10 juni 2017 om 00:17
  Permalink

  Ik ben op dit moment slachtoffer en ik heb dringend hulp nodig voor mij en mijn kindjes. Hij heeft op fb gezet dat ik mijn kinderen heb ontvoerd en dit is meer dan 17.000x gedeeld. Ik word kapot gemaakt!

  Beantwoorden
  • 10 juni 2017 om 10:42
   Permalink

   Hoi anoniem, dank je voor je reactie,

   Ik denk dat je er verstandig aan doet als eerste om een advocaat in handen te nemen en gaat praten met de politie. En wanneer je denkt dat jij of jouw dierbaren door jouw situatie in (potentieel) gevaar zijn dan adviseer ik je om ook een veilig thuis ( https://www.vooreenveiligthuis.nl/veilig-thuis ) bij jou in de buurt te bezoeken en contact op te nemen met stichting zijweg ( https://www.stichtingzijweg.nl/ ).

   Mocht je nog meer vragen hebben dan kan je hier terecht.
   Succes en sterkte

   Groet,
   James

   Beantwoorden
 • 14 augustus 2017 om 00:38
  Permalink

  Bedankt voor de uitleg van de afgesneden familiebanden. Daar wordt weinig over geschreven. Ik kom uit een narcistisch gezin en heb gezien hoe mijn moeder iedereen tegen elkaar opzette en familiebanden verbrak. Nog kunnen wij kinderen uit een gezin van acht kinderen niet met elkaar omgaan, nog steeds is het vertrouwen zoek.
  Ik heb vele jaren therapie gevolgd om mezelf weer terug te vinden. Wat ik geleerd heb is dat mijn moeder het diepste in mezelf niet kapot kon maken. Dat diepste punt heeft mij geleid om weer tot mezelf te komen. De keuze om aan mezelf te werken was ook omdat ik wilde voorkomen dat ik mijn kinderen iets zoniets aan zou doen. Maar kennelijk heb ik hen hiervoor teveel beschermd. Ik ben nu 67 jaar en heb een zoon en een dochter. Mijn zoon is vorig jaar gescheiden en woond nu samen met een narcistische vrouw. In weze is hij een goed aardige man, maar naar ons is hij nu agressief. Kennelijk heeft hij iets te beschermen? Hij heeft de contacten verbroken tenzij wij aan bepaalde voorwaarden willen voldoen. Zo wil hij dat wij het contact met mijn dochter en drie kleinkinderen en zijn ex verbreken dan mogen wij alleen zijn zoon ( onze kleinzoon) onder zijn supervisie ontmoeten.
  Zo’n bericht is een shok, ik zie hem lijden terwijl hij het niet ziet. Hij ziet er ook niet uit, zijn haar valt van de stress uit en ziet er verwaarloost uit. Je begrijpt dat ik als moeder geen keuze maak tussen mijn kinderen en kleinkinderen. Buitendat laat ik me niet indirect introctineren of manipuleren. Maar het doet wel pijn. Het roept natuurlijk weer veel oudzeer op.
  En mijn kleinzoon? Die kunnen we gelukkig via zijn moeder ontmoeten of afspraakjes maken. Al maken wij ons wel zorgen hoe mij kleinzoon die daar een halve week vertoeft allemaal mee zal maken.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.