Narcisten & Datingsites

Voorwoord

Ja, je kent het wel. Het gevoel dat je jouw leven redelijk op orde hebt. Je bent tevreden met het leven dat je leidt, de vrienden die je hebt, en het dagelijkse ritme van jouw bestaan.

Maar dan is er nog dat ene dingetje wat eigenlijk nog ontbreekt in jouw leven. Een leuke partner waar je ’s avonds lekker tegen aan kan schurken of in het weekend leuke dingen mee kan doen. Je voelt het in elke cel in jouw lichaam. Je bent er weer aan toe om iemand te vertrouwen en lief te hebben.. en verliefd te zijn. Tja, en helaas zijn de leuke mannen of vrouwen in jouw directe omgeving niet echt een optie dus wat doe je dan? Natuurlijk.. een leuke swipe-app downloaden of jezelf inschrijven bij een datingsite! Lees hier verder.

Narcisten & Datingsites

Narcisten zijn personen die zich snel vervelen en die snel uitgekeken zijn op mensen en bewegen zich van persoon tot persoon vanwege dit. Datingsites zijn voor narcisten het ideale middel die ze gebruiken in hun zoektocht naar de perfecte relatie, of naar nieuwe bronnen van narcistische voeding. ►►  Daarom is de concentratie van narcisten op datingsites hoog en dus is ook de kans dat je een man of een vrouw met een narcistisch karakter tegenkomt op een datingsite aanzienlijk groot. 

De sleutel om niet betrokken te raken met een narcist is om deze vroegtijdig te herkennen. Toch blijkt dit voor de meeste mensen een groot probleem te zijn. Dit komt omdat narcisten in de eerste instantie normaal over kunnen komen en weten ze bijna iedereen in te pakken met hun charmante gedrag. Bovendien weten veel narcisten hun narcistische kant goed verborgen te houden voor de buitenwereld en weten ze een perfect imago van zichzelf neer te zetten. Verliefd worden op een narcistische man of vrouw is dus ook gewoon niet vreemd.

Het vroegtijdig herkennen van narcisten op dating sites is daarom soms lastig maar niet onmogelijk. Een middel dat je kan gebruiken om narcisten vroegtijdig te identificeren, voordat je in alle hevigheid betrokken raakt met ze, is door gebruik te maken van de zogenoemde narcisme schaal. Hoe dit werkt? Meer daarover lees je hier.

Maar als eerste, bescherm jezelf. Omdat sommige narcisten moeilijk zijn om te detecteren in het begin zou je jezelf eigenlijk moeten aanleren om een soort van ‘kennis-maak-fase’ te implementeren bij iedereen die je ontmoet. Deze ‘kennis-maak-fase’ kan jou mogelijk helpen om dingen helder te zien. Wanneer je twijfels hebt en vraagtekens zet over het gedrag wat een nieuw contact aan jou laat zien, en als hun gedrag niet acceptabel is, dan kun je nadenken over wat het beste is voor jou.

De meeste narcisten beginnen met zichzelf te laten zien binnen 6 maanden. Alhoewel dit geen echt volledig betrouwbaar feit is omdat geld of andere factoren deze mensen kunnen motiveren om nog wat langer in hun rol te blijven. Maar als ik terug kijk op de narcisten die ik heb ontmoet en dit vergelijk met andere verhalen, dan blijkt er een overeenkomst aanwezig te zijn waarin de narcist zichzelf laat zien binnen 6 maanden. 

In de gesprekken die je mogelijk hebt met mannen of vrouwen op dating sites ga er dan niet automatisch vanuit dat iedereen altijd maar de waarheid vertelt tegen jou, of dat ze te vertrouwen zijn ook al zijn ze erg aardig, charmant en verleidelijk. En ga er ook niet vanuit dat iedereen altijd maar het beste met jou voorheeft. Wanneer je, zonder dat je het weet, in contact komt met een narcistische man of vrouw, en je geeft deze persoon kritische informatie over jouzelf, of over een ander, dan kan dit mogelijk leiden tot situaties waarin ze deze informatie tegen jou gaan gebruiken. 

Wanneer er een nieuw persoon komt in jouw leven vertel deze persoon dan bijvoorbeeld niet te snel jouw persoonlijke geheimen want dat kan je duur komen te staan. Pathologische narcisten draaien hun hand er niet voor om om jou daarmee te gaan chanteren. Narcisten doen dit wanneer ze de overtuiging hebben dat ze de situatie naar hun hand kunnen zetten en dat ze er zelf beter van kunnen worden.

Begrijp me niet verkeerd. De wereld zit vol met mensen die iets positiefs kunnen toevoegen aan jouw leven en die consistent goed voor jou kunnen zijn. Dating sites hebben de potentie om jouw leven iets positiefs te brengen. En dus, in de nieuwe contacten die je aangaat is het belangrijk, om spreekwoordelijk gezien, het kaf van het koren te scheiden. Bescherm jezelf tegen bedriegers die kwaad willen doen en laat alleen mensen toe in jouw leven die op een positieve manier iets kunnen bijdragen, en die zich geleidelijk aan steeds meer bewijzen dat ze te vertrouwen zijn. 

Zorg ervoor dat de nieuwe contacten die je aangaat niet gemakkelijk toegang kunnen krijgen tot kritische persoonlijke informatie zoals bijvoorbeeld jouw internet inlogcodes, of jouw bankpas + pincode. En zorg dat je jouw smartphone beveiligt hebt tegen ongeautoriseerde inzage. Let er dus op welke informatie je deelt met vreemden. En wanneer jij het type persoon bent die zich bijvoorbeeld in gesprekken snel laat verleiden om teveel over zichzelf te vertellen, bereidt je dan voor op conversaties, door vooraf te bepalen welke informatie je wèl wilt delen, en welke informatie niet. En bepaal voor jouzelf hoe snel dat jij wilt dat een nieuwe vriendschap of relatie zich ontwikkelt.

Wil je weten hoe je narcisme vroegtijdig kan herkennen? Meer daarover lees je hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.