beschamen

Betekenis beschamen;

De verwachtingen van iemand niet waarmaken..

In dit voorbeeld vertel ik jullie over narcistische misbruikers en hoe zij schade kunnen aanbrengen in de levens van hun slachtoffers en vertel ik jullie over de kleinerende en beschamende uitingen die narcisten naar hun slachtoffers doen als afleidingstactiek om de waarheid te ontkennen. Maar ook om hun slachtoffers dusdanig te frustreren zodat deze uiteindelijk meegaan in hun narcistische wensen en eisen.
En op wat voor manier zal de narcist proberen jou te beschamen?

Wat dit betekent, is dat zij bepaalde woorden tegen jou gebruiken om jou proberen te overtuigen dat er iets mis is met het bekritiseren van hun autoriteit en de regels die zij hebben opgelegd op jouw leven. Hier volgt een voorbeeld. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen;

‘Weet je, het voelt voor mij alsof je mij niet eerlijk behandeld.’

En dan schuif jij de harde feiten naar voren over waarom je dit zo voelt, zoals;

‘Je hebt mij verteld dat je niet meer wilt dat ik met mijn vrienden naar het café ga om te poolen maar jij gaat een weekend weg met jouw vriendinnen naar Parijs?’

Of wanneer je een vrouw bent dan kan dezelfde situatie zich voordoen wanneer jou bijvoorbeeld is verteld dat je geen handtas mocht kopen maar jouw man heeft wel golfclubs voor zichzelf gekocht. Nou, in plaats van dat narcisten toegeven dat ze hierin fout zijn geweest en dat dit inderdaad met 2 maten meten is, en dat ze erg hypocriet zijn, verlangen ze van jou om te leven volgens bepaalde regels waarvan zij zelf denken dat ze dit niet hoeven te doen. Maar narcisten zijn niet in staat om toe te geven dat ze fout zitten. Dus wat narcisten dan doen is dat ze jou aanvallen door jou te beschamen en te kleineren om jou zover te krijgen dat jij je gaat aanpassen naar hun hypocriete maatstaven. Goede voorbeelden van wat narcisten zouden kunnen zeggen in een poging om jou te beschamen zijn;

‘Je bent gewoon jaloers. Jij bent gewoon verbitterd. Je bent boos, toch?’

 Of, ‘Er moet iets met jou gebeurd zijn waardoor jij je zo onzeker voelt in het leven?’

 Of, ‘Ik kan niet geloven hoe onzeker dat jij bent.’

Denk nu maar even terug aan het voorbeeld wat ik eerder heb gegeven met betrekking op het verzoek wat eerder aan jou was gedaan, ongeacht of je nu een man of een vrouw bent. Doelend op dat de narcist aan jou heeft gevraagd om iets te doen, of om een bepaalde regel op te volgen, en dat de narcist dan daarna het tegenovergestelde doet. En dan niet alleen maar het tegenovergestelde, maar daar dan ook nog eens arrogant over doet.

En dan wanneer jij een logisch nadenkend mens bent, dan probeer je om even te gaan zitten met deze persoon en probeer je uit te leggen waarom dit duidelijk een oneerlijke en hypocriete behandeling is. Maar narcisten zijn niet in staat om de feiten met jou te bespreken. Omdat wanneer de feiten rationeel met hen zouden worden besproken, dan zou dat de persoon die dit verzoek heeft gemaakt duidelijk aanwijzen hypocriet te zijn. Dus wat ze dan doen is, in plaats van toe te geven wat de waarheid is en een rationeel gesprek met jou aangaan, dan beginnen ze jou te beschamen. Door jou te vertellen dat je onzeker bent. Dat er iets mis is met jouw manier van denken. Dat andere mensen niet zo onzeker zijn als jij. Dat je je gedraagt als een kind, en dat het tijd wordt dat je eens opgroeit. Dat jij je altijd maar dingen inbeeld. En de lijst gaat maar verder en verder.

 En waar worden nu in deze discussie nu de feiten met de narcist besproken?

En het aantal keren dat ze dat dan wel doen dan weten ze de woorden van diegene die de feiten op tafel heeft gelegd zo te verdraaien zodat alles wat je gezegd en gedaan hebt een totaal andere betekenis krijgt. Dus nu wordt er van het originele onderwerp afgeweken en is een ander onderwerp plotseling aan de orde. Een ander onderwerp waarin jij je nu in elk detail moet verantwoorden over iets anders wat je eerder gezegd hebt. De narcist manipuleert en stuurt dus deze situatie om wederom geen actieve en gezonde discussie met jou te hoeven hebben, omdat ze weten dat wanneer ze dit wel zouden doen dan zouden ze moeten toegeven hypocriet te zijn.

Bronnen:
http://www.encyclo.nl
Deel 13 Narcistische Persoonlijkheid Stoornis

Gerelateerde artikelen:
http://goedgezond.info/2014/05/narcistische-persoonlijkheidsstoornis-de-kenmerken/

2 gedachten over “beschamen

  • 11 juni 2017 om 11:04
    Permalink

    Oh wauw! Sorry; ik ben een vrouw en val dus eigenlijk niet in de doelgroep. Maar zonder namen of urls te noemen, kan ik wel zeggen dat ik bijna alle nederlands- en engelstalige websites al heb afgestruind in mijn zoektocht om uit te vinden of ik nu gek ben of mijn man echt zo kwaadaardig. (Zelf zit ik te overwegen om van hem e scheiden) Dit is het eerste artikel dat ik hier lees en geeft tenminste duidelijke info, in plaats van het zoveelste gekopieerde click bait artikeltje. Ook echt compleet herkenbaar en beter dan ik zelf had kunnen concluderen of uitspreken. Complimenten. Ook voor het feit dat je je bronnen vermeldt. Ik ga je hele site doorlezen! Mocht je vrijwilligers, sponsors of (gast)bloggers zoeken, dan help ik je ook graag. Dankjewel voor het plaatsen van deze informatieve site.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.